Hiken in Tienhoven

Hiken langs prachtige vergezichten in Tienhoven

Tijdens mijn rondreis door Amerika heb ik mogen ontdekken hoe erg ik van hiken kan genieten. Als kind leek het mij een grote nachtmerrie om op wandelvakantie te gaan, maar nu kan ik mij geen leven zonder hiken meer voorstellen. De afgelopen maanden ontdek ik steeds meer wandelingen in Nederland en blijkt één van mooiste wandelroutes bij mij om de hoek te liggen. In Tienhoven waar ik ben opgegroeid ligt de zoddenroute. Een wandeling van 12,5 kilometer, die ongeveer 2 uur en 30 minuten duurt.

Start wandeling

De route start ik meestal vanaf mijn ouders, maar dit keer heb ik met een vriendin afgesproken bij de parkeerplaats van Bert Bospad. Aangezien we Golden hour dit keer niet willen missen, leek mij dit een veilige plek om af te spreken. Ik verdwaal nogal eens en bij de parkeerplaats wandel je gelijk de natuur in.

Golden hour

Voor fotografen is Golden hour een begrip die we regelmatig gebruiken. Het wordt ook wel het gouden uurtje genoemd. Op deze momenten van de dag is het licht optimaal om sfeervolle foto’s te maken. Dit kan in het uur nadat de zon is opgekomen en in het uur voordat de zon ondergaat. Hiken doe ik graag in de ochtend tijdens Golden hour vanwege de rust en de natuur die om je heen ontluikt. Toen we om 7 uur in de ochtend aan de wandeling begonnen was de lucht nog grauw. Na een paar kilometer veranderde de lucht al in mooie pastelkleuren. Er waren wolken voorspeld en gelukkig waren die er ook! Het geeft een foto meer diepte en een verscheidenheid aan kleur.

Picknicken

Ontbijten is mijn favoriete maaltijd van de dag en ook van picknicken word ik helemaal blij. Voor onze hike had ik een grote thermoskan met thee, broodjes met gebakken ei en een zelfgemaakte fruitsalade meegenomen. Na een uur wandelen hadden we trek gekregen en gingen we ons ontbijt uitstallen op een bankje. Ik had bijna aan alles gedacht, van bestek tot servetten. Toch kwamen we er al snel achter dat mijn uitstal constructie niet bedacht was op een vluchtplan. Er kwam namelijk een zwanen familie (welgeteld 9 stuks, inclusief kleintjes) onze richting op. We deden toch een poging tot verhuizen, aangezien het niet erg ontspannen was. Na ons ontbijt avontuur vervolgde we weer onze route.

Verscheidenheid

Naast dat de wolken zorgen voor een verscheidenheid aan kleur, is de wandeling ook zeer gevarieerd. De route komt langs landelijke weggetjes, boerderijen, veenland, weide, open water, rietvelden en moerasbos. Vele dieren passeren de revue. We hebben naast zwanen ook andere vogels, koeien en paarden gespot. Tijdens de hike kan je prachtige vergezichten, reflecties, dieren en details fotograferen.

Wandelavonturen

De zoddenroute raad ik zeker iedereen aan om te lopen. Vooral tijdens Golden hour vang je de mooiste luchten. Het begon met een grauwe lucht, daarna kwamen de wolken vol pastelkleuren en aan het einde van de wandeling was de lucht strak blauw. Het is wel een zompig pad, waardoor waterdichte schoenen fijn zijn. Via de ANWB site/app kan je de route vinden. In de ochtend is het fijn om zelf drinken mee te nemen en als je in avond gaat wandelen kom je in Tienhoven ook langs twee gezellige kroegen (het olde regthuys en ’t kikkertje) waar je iets kunt drinken en eten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *