chriske fotograaf

Recepten met appels uit eigen tuin

Delen

Al langer koester ik de wens om mijn recepten te delen. Bij vele recepten heb ik een herinnering of verhaal. Het kunnen recepten zijn die ik zelf bedacht heb, een familierecept of inspiratie uit een van mijn kookboeken. Ik geniet van het hele proces. Van recepten verzamelen, koken, vastleggen tot het samen eten ervan. Sinds de verbouwing is mijn droomkeuken werkelijkheid geworden. Deze week voelde ik eindelijk de ruimte om mijn eerste recepten te verzamelen. Ik ga van start met 3 recepten, in het vervolg zal ik elke maand 1 recept delen.

Appels uit eigen tuin

Vanuit het raam bij onze eettafel kijken we uit op de appelboom in de tuin. Al weken was ik regelmatig nieuwsgierig wanneer de appels geplukt konden worden. Momenteel zijn het er zoveel dat ze bijna schreeuwen om geoogst te worden. Vanwege dit heugelijke feit zijn mijn eerste recepten die ik met jullie deel gemaakt met appels uit eigen tuin. Nu de herfst weer in aantocht is, had ik zin om appelmoes te maken.

Vroeger

Als kind vond ik het altijd heerlijk om op zondag nieuwe recepten uit te proberen. We hadden een veelvoud aan kookboeken thuis waar ik mij elke keer weer in kon verwonderen. Ondanks mijn liefde voor koken en recepten, werd ik vroeger bestempeld als een moeilijke eter. Over het woord ‘vroeger’ valt nog te twisten, ik hoor manlief al denken. Ik ben groot geworden met appelmoes. Bij ons thuis voerde aardappels-groente-vlees de boventoon en laat ik nu net niet van aardappels houden. Daarbij was het ontdekken van stukjes en vreemde structuren in mijn eten ook nog een hele uitdaging. Appelmoes was een lifesaver bij elk gerecht.

Appelmoes

Je kan het zo gek niet bedenken of ik vind appelmoes lekker bij een recept. Appels doen mij denken aan de herfst, heerlijk zoet van smaak en India. Jullie zullen je misschien afvragen waarom India? Toen ik op mijn zeventiende naar India ging kwam mijn lifesaver appelmoes weer om de hoek kijken. Rijstgerechten zijn nog steeds favoriet, maar ik liep minder warm van witte rijst met hele hete curry. De intensiteit en pittigheid kan ik mij nog steeds herinneren als de dag van gisteren. Ik heb in India drie maanden bij een gastgezin gewoond waar hete curry drie keer per dag op het menu stond.

Ik mocht elke dag meehelpen in de keuken en ook recepten van thuis aan ze laten proeven. Appelmoes op een heel klein pitje koken was nog een hele uitdaging. De appels waren knoerthard en binnen no time had ik de gasfles leeggemaakt. Geen duurzaam succes en de substantie van appelmoes kon mijn gastgezin ook niet helemaal waarderen. Mijn appelmoes avontuur in India was eenmalig, maar mijn pannenkoeken vielen beter in de smaak. Naast appelmoes heb ik ook een gezonde appelpannenkoek variant uitgewerkt, en ik sluit af met appelcakejes.

Recepten

Appelmoes

Ingrediënten:

 • Appels
 • Scheutje water
 • Kaneel en citroensap

Koken doe ik vaak op gevoel en ook bij appelmoes volg ik geen vaste maten. Je schilt zoveel mogelijk appels in kleine stukjes naar wens en stopt ze daarna in een pannetje. Een klein scheutje water en pruttelen maar. Voeg nog een beetje kaneel en een citroensap toe. Na tien minuten pruttelen kan je de appelmoes met een staafmixer glad maken of meer als appelcompote houden. Dit laatste vind ik zelf erg lekker, ik gruwel tegenwoordig gelukkig niet meer van stukjes. Ik bewaar de appelmoes in een weckpotje in de koelkast of ik gebruik de appelmoes om appelpannenkoeken te bakken.

appelmoes in weckpot recept

Appelpannenkoeken recept

Ingrediënten voor 1 persoon:

 • 150 ml amandelmelk
 • 75 gram havermout
 • 75 gram appelmoes
 • 1 theelepel bakpoeder
 • 1 theelepel lemon curd
 • Extra appelcompote en steranijs als topping
 • Kokosolie

Ontbijten is mijn favoriete maaltijd van de dag. Het liefst zou ik elke dag willen beginnen met gezonde pannenkoekjes. Dit is een ideaal ontbijtrecept voor de koude herfstdagen die er weer aan gaan komen. Je weegt de havermout, appelmoes en amandelmelk af en stopt de ingrediënten in de blender. Voeg de bakpoeder en lemon curd toe en start de blender. Als het beslag klaar is kan je de pannenkoekjes bakken in de kokosolie. Stapel de pannenkoekjes op en decoreer met toppings naar wens.

Appelcakejes recept

Vanwege onze grote oogst dit jaar zocht ik naar nog een appelrecept. Ik kook heel graag recepten van Miljuschka en kwam bij haar een appelcake met yoghurt tegen. Ik heb mij aan de ingrediënten lijst gehouden maar in plaats van een grote cake heb ik kleine cakejes gebakken.  

Ingrediënten:

 • 300 g appel in stukjes
 • 1 el poedersuiker
 • 225 g boter
 • 125 g lichte basterdsuiker
 • 3 eieren
 • 2 tl vanille extract
 • 250 g zelfrijzend bakmeel
 • 100 g volle yoghurt
 • 1 tl kaneel
 • Zeezout
 • Kaneelsuiker (2 tl kaneel en 4 el kristalsuiker)

Verwarm de oven voor op 175 graden. Ik gebruik een schaal waar ik de kleine cakejes in maak. In plaats van de schaal in te vetten, doe ik er kleine stukjes bakpapier in. De boter mix je samen met de suiker en vervolgens klop je de eieren en het vanille extract er doorheen. De appelblokjes meng je met 1 el poedersuiker. Door het beslag spatel je de zelfrijzend bakmeel, kaneel yoghurt, een snufje zeezout en de appelstukjes. Nadat alles gemengd is vul ik de schaal met het beslag en kan de schaal 20 minuutjes de oven in.

Als de cakejes bijna afgekoeld zijn kan je ze bestrooien met kaneelsuiker. Ik had per ongeluk de kaneelsuiker door het beslag gemengd. Manlief vond dat uiteraard geen probleem!

Ik hoop dat jullie al nieuwsgierig zijn naar mijn volgende recept.

Liefs,

Chriske

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 1. Mirjam says:

  water loopt in mijn mond
  ook al hou ik niet van de herfst ..met het beeldend schrijven van jou heb ik er nu wel zin in ,ruik de appelmoes

 2. Mirjam says:

  water loopt in mijn mond