portret Damrak

Fotografie hotspots in Amsterdam

Afgelopen woensdag was ik in Amsterdam om fotografie hotspots te fotograferen. Samen met Anne ging ik de stad verkennen! Een dag waar we ontzettend konden lachen, nieuwe inspiratie mocht ontstaan en we heel veel hebben geleerd. In deze blog neem ik jullie mee langs toffe fotografie hotspots in Amsterdam en handige tips. 

Spar en creëer dagen

Als fotograaf zit je agenda soms zo vol dat er weinig ruimte blijft voor vrij werk, je eigen branding en nieuwe creatieve ideeën. Terwijl juist deze punten zorgen voor groei binnen je bedrijf en een nieuwe dosis energie. Vandaar dat ik een grote voorstander ben van ‘Spar en creëer dagen’. Spreek met een fotograaf vriendin af en zoek een toffe locatie.

Voorbereiding

Wij kozen voor Amsterdam en kwamen er al snel achter hoe belangrijk een goede voorbereiding is. Daar waar je in je enthousiasme heel Amsterdam wil zien en meerdere portfolio shoots wil plannen, raden we dit vooral af!

De volgende 9 voorbereidingstips neem ik mee naar mijn volgende ‘Spar en creëer’ dag: 

Tip 1. Kies niet teveel hotspots

Amsterdam is groot. Je kan beter vaker terugkomen en echt genieten van de plekken, dan de hele dag aan het haasten zijn. Juist tijdens het struinen kom je pareltjes tegen. Wij kozen voor het Damrak, de 9 straatjes en de Blauwbrug. 

Tip 2. Plan maar 1 shoot 

Van te voren hadden we 2 shoots willen plannen, maar achteraf zijn we heel blij dat er maar 1 shoot gepland stond. We mochten een heel leuk stel op de foto zetten. Hierdoor hadden we in de ochtend en avond de ruimte om branding foto’s van elkaar te maken en was er ook ruimte om te ontspannen.

Tip 3. Parkeren in Amsterdam 

Er zijn verschillende plekken in Amsterdam waar je betaalbaar kan parkeren. Ik ben naar de parkeergarage van Amsterdam ArenA gegaan. Nadat je hebt geparkeerd kun je een tram kaartje kopen. Binnen een kwartiertje ben je op Amsterdam Centraal.

Tip vergeet niet op welke etage je auto staat en scan je ov kaartje op de juiste plek, bij mij was zelfs het vinden van de auto een groot avontuur! 

Tip 4. Maak moodboards 

Wij hadden moodboards gemaakt voor de branding en de couple shoot. Niet om 1 op 1 te kopiëren, maar juist om te inspireren en al helemaal in de flow van de shoot te komen. 

Shooten op een drukke locatie met veel mensen was nieuw voor ons. Door de moodboards voelden we nog meer creativiteit om uit onze comfortzone te stappen.

Tip 5. Doe goed research naar hotspots 

Wij wilden heel graag een branding foto maken in een koffietentje achter het raam. Ondanks onze vele stappen door de stad en we ook nog last-minute Google raadpleegde, konden wij geen geschikte locatie vinden. Struinen naar unieke plekjes en je laten verrassen heeft ook zijn charme. Achteraf hadden we deze hotspot toch wel willen speuren op het internet, zodat we concreet wisten waar we deze shoot konden doen. Scheelt verloren minuten en er blijft meer tijd over voor leuke onbekende spots. 

Tip 6. Zonder jas op de foto

Tijdens een shoot in de winter is het heel onhandig om steeds de jassen uit en aan te doen. Niet alle jassen werken even fijn op de foto. Door verschillende laagjes aan te doen en een wollen trui/jas blijf je toch warm tijdens een shoot. Sjaals en mutsen kunnen ook heel gezellig staan. Het is handig om dit met de modellen van te voren te overleggen.

Tip 7. Inpaklijst voor je cameratas 

De volgende inpaklijst is voor mij ideaal in de winter: 

  • camera’s & lenzen 
  • Eventueel camera harnas 
  • Schoonmaakdoekjes
  • Extra batterijen en geheugenkaartjes 
  • Trek kleding aan die bij je past en waar je graag mee op de foto wil. 
  • Mutsen en haarbanden staan helemaal cosy in de winter. 
  • Notitie blokje en een pen, zodat je eventueel aantekeningen kan maken tijdens het sparren samen. 
  • Flitser 
  • Creatieve attributen zoals een pantysokje en een boterhamzakje. Leuk om mee te spelen tijdens het fotograferen. 

Extra tip: heb je twee kaartsloten? Stop dan het geheugenkaartje van de andere fotograaf in het tweede kaartslot. Ruil na de branding foto’s de geheugenkaartjes en je hoeft niks naar elkaar te mailen. 

Tip 8. Denk van te voren na over het licht 

Het is handig om te checken wanneer de zon op en onder gaat. Door alle hoge gebouwen in de stad is de zon pas later zichtbaar en gaat die ook al snel weg achter de huizen. De lichtjes gaan pas aan in de stad als de zon onder is. Goed om rekening mee te houden bij het plannen.  

Tip 9. Shoot plek

De stad kan erg druk zijn en niet voor iedereen voelt op de foto gaan als zijn of haar natuurlijke habitat. Tijdens de shoot is het fijn om op een rustige plek te beginnen en dat de locaties ook dichtbij elkaar liggen. Op 1 locatie zijn in een stad al zoveel mogelijkheden! Bouw het rustig uit en durf tijdens een portfolio shoot uit je comfort zone te stappen. Speel met licht, beweging en eventueel leuke attributen zoals een boterhamzakje. 

Hotspots in Amsterdam

De volgende hotspots vonden wij heel leuk om te fotograferen:

Het Damrak 

Vlakbij het centraal station kun je het Damrak vinden. De huisjes en het water geven een knusse achtergrond. Het is een favoriete plek bij toeristen, maar door de weeks in de ochtend is het er nog rustig.

Trappetjes en grachtjes  

Overal waar je in Amsterdam loopt zie je trappetjes, grachtjes en mooie pandjes.

Huidenstraat

Op Instagram hadden we al de sfeervolle lampjes van de Huidenstraat gezien. Qua shoot locatie een hele uitdaging vanwege de drukte. In ieder geval heel tof om een keer te oefenen en om alle leuke winkeltjes van de 9 straatjes te bewonderen.

Trambaan/zebrapad 

Door heel Amsterdam lopen trambanen en zebrapaden. Heerlijke stadse foto’s kun je er maken.

Pluk Amsterdam 

Wij konden de taartjes en de lunch van Pluk Amsterdam niet weerstaan. Een restaurantje waar je de hele kaart zou willen bestellen.

Pluk Amsterdam Hotspot

De Blauwbrug 

Deze brug stond hoog op ons wensenlijstje. Zo gauw de zon onder is en de lampjes aan gaan, is de Blauwbrug de plek waar je wil zijn. Ik ga zeker nog vaker bij verlichte bruggen fotograferen!

Vlonder bij het Hermitage 

Bij toeval kwamen we na de shoot nog het vlonder tegen bij de Hermitage. Een ideale locatie om een shoot te beginnen. Een plek waar je rustig kunt beginnen en veel ruimte hebt.

Bij schemer fotograferen vonden we ontzettend tof! Ik kan niet wachten om nog een keer bij de Blauwbrug te fotograferen. Een shoot bij het rijksmuseum staat ook nog op mijn lijstje. Fotograferen in een stad is totaal uit mijn comfortzone, maar het vuurtje is gaan branden! Binnenkort ga ik ook Utrecht verkennen.

Word je net zo enthousiast van de beelden als ik en wil je een branding of couple shoot? Klik voor meer informatie.

Wil je op de hoogte blijven van mijn avonturen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Veel liefs Chriske 

Blauwbrug Amsterdam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *